Friday, December 16, 2011

renungan : solat dhuha


assalamualaikum


segala yang baik itu datang nya daripada ALLAH s.w.t. kita sebagai hambanya. harus bersyukur dengan apa yang telah dikurniakan oleh nya. nini pun. bersyukur dengan apa yang ada sekarang. syukur dikurniakan sihat tubuh badan. syukur dengan penglihatan yang diberi sekarang. syukur dengan keadaan yang dimiliki sekarang. walaupun hanya sementara.

kadang kadang kita lihat nasib orang di sekeliling lebih baik berbanding kita. tapi. try kita tengok nasib insan sesama kita yang sedikit berkurangan daripada kita. hopefully. we'll always be thankful to ALLAH when we wake up everyday. thank for everything that we had.

so, kalau ade masa yang terluang. boleh laa sama sama kita solat sunat dhuha ni. sebab solat dhuha ni banyak kebaikan nya. tak semestinya kita ditimpa masalah ataupun time nak exam baru kita solat dhuha untuk dimurahkan rezki. tapi buat laa sebagai satu amalan harian. sebab solat dhuha ni juga merupakan salah satu solat sunat yang dituntut.


"

Daripada ABU HURAIRAH r.a. , sabda NABI MUHAMMAD s.a.w., "telah berpesan kepadaku (Rasulullah s.a.w.) tiga macam pesanan : puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur." (riwayat Bukhari dan Muslim)

~waKtu mengerjakan solat dhuha pula adalah ketika matahari sedang naik (selepas matahari terbit hingga sebelum matahari tegak di atas kepala) ~
"







subhanallah. cantik nya!

Solat dhuha adalah sembahyang sunat 2 rakaat atau lebih. Maksimanya 12 rakaat.


NIAT SUNAT DHUHA


أصَلِّي سُنَّةَ الضُحَى رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

Sahaja aku mengerjakan sembahyang sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Ta'ala

Selesai solat, hendaklah baca tasbih ini sebanyak 10 kali

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيُّ الْعَظِيمِ عَدَدَ خَلَقِ اللَّهِ وَبِدَوَامِ مُلُكِ اللهِ

"Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah, tiada Tuhan yang lain melainkan Allah, Allah yang Maha Besar, tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Besar, pujian sebanyak bilangan ciptaan Allah dan selama kekalnya Kekuasaan Allah"

DOA

اللَّهُمَّ إِنَّ الضُّحَاءَ ضُحَاءُكَ وَالْبَهَاءَ بَهَائُكَ وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ . اللَّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقِي فِي الْسَمَاءِ فَأَنْزِلْهُ وَإِنْ كَانَ فِيْ الأَرْضِ فأَخْرِجْهُ وَإِنْ كَانَ مَعْسِرًا فَيَسِّرْهُ وَإِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَإِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَائِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ آتِنِي مَا أَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

"Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu, cahayanya cahayaMu, kerinduannya kerinduanMu, kekuatannya kekuatanMu, ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit maka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya.
Jika cahaya jauh pendekatannya dan jika ada hampir maka permudahkannya dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu,
kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh.




p/s : sama sama kita mencari redha ALLAH.
insyaallah




21 comments:

Myra Jay said...

Sunat Dhuha mmg elok diamalkan..

InsyaAllah nak amalkan ;)

eiyzniey said...

@Myra Jay

hehe..bgus laa
insyaallah

kakchik@ella said...

Thnks for sharing eiyzniey.

nurhaniszamshah said...

makin lama makin lupa. lama dah tak buat. sobs sobs. tersedar. alhamdulillah. (:

eiyzniey said...

@kakchik@ella
welcome :)

eiyzniey said...

@nurhaniszamshah

sokay nis. sme2 kita sling igt igtkan
:)

izyantyPersonalTaste said...

thank's for info..

eiyzniey said...

@izyantyPersonalTaste
Welcome izyan..nini just shre ja.
Hope..sme2 kita buat..
Insyaallah

Ms.Siti said...

kdg2 manusia suke wt yg waji je skrg sunat dh jarang2 sngt kite buat. thnks nini for shring the info :)

salam kenal:D

eiyzniey said...

@Ms.Siti
Btol tu..
Pdhal..y wjib mmg la kne bt..
Tp..y sunat pun..jgn tggl kan..
:) salam knl jgk..

cik mun said...

insyaallah..trime ksih sbb ingatkan..

eiyzniey said...

@cik mun

Sme2..
:)

D-SIM said...

boleh explain sikit psal solat witir ?

eiyzniey said...

@D-SIM

Assalamualaikum.
Solat witir nii..penutup sgla solat..
Solat witir boleh dilakukan slps solat isyk sehingga terbit fajar...snang cte..solat witir ni..solat trakhir y kta bt tiap2 hari la..
Jumlah rakaat bg Solat wtir ni ganjil..
Plg sket klau mls sgt..bt la stu rakaat..
Hmmm..kalau nk tau lbih lanjut..try la tgk lam bku2 agama or tgk la lam mne2 web tentng solat witir ni..
Btw..thx slalu coment ya...

Nur Aischa said...

a'ah, solat dhuha bagus utk diamalkan. terima kasih sudi share kak, bagus info mcm ni.. :)

eiyzniey said...

@Nur Aischa

Heheee...same2 aischa..
:)

Uchi kay-f @hmad said...

entry yg bagus ni nini..klu ssh nk buat bole cube step by step...

mula2 sbln sekali pastu 2 minggu sekali then seminggu sekali...

eiyzniey said...

@Uchi kay-f @hmad
nini mmg dh buat renungan ni utk smgu skali..
Insyaallah akan berterusan lg..Doa doakan ya..
Hehe..
Masheh.

Kartini said...

dhuha :) pintu-pintu kemudahan dan rezeki, tp kena yakin dan percaya pada-Nya

eiyzniey said...

@Kartini
Yayaya..
Insyaallah..moga2 smua dimurahkan rezki..
Aminn

DiNaZ said...

sALam...boleh emAILKan tAK SOLat ini sertA DOa2nyA SEKali ke emAIL SAyA??
nazariahmohdmurad@gmail.com.
thanks ya