Thursday, December 15, 2011

yogurt baik untuk kesihatan


assalamualaikum




haaaa. hari ni nini nak share kat korang pasal yogurt laaaaa. bukan pe. semanjak dua menjak ni. hampir tiap2 hari makan yogurt. ni sebab nana adik nini yang bongsu tu ske sesangat makan bende tu. haishhh. sampai tak nak makan nasi. ape laa kan. last2. kena pakse jugak ngan umi. hahaha. padan muke :p




i loike this one!




baik untuk sistem penghadaman

"Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi membantu menghadamkan laktosa (gula semulajadi dalam susu). Bakteria itu bertindak dengan merangsang sebahagian daripada sistem pelalian di dalam salur usus dan menghasilkan keadaan sekitaran yang lebih sihat di dalam usus, menjadikan keadaan itu tidak sesuai untuk organisma tidak baik hidup, di samping memastikan sistem penghadaman dalam tubuh badan berjalan dengan lancar."

(kredit kat blog ni...kalau nak tengok ape lagi khasiat nye. jommm klik sini)





nak flavour pe??





anggur pun ade laaa. heeee. nak??



~ ni semua hak milik nana. memang nak buat stok dalam peti ais kat umah kot. haha.~



yogurt ni. kalau nak buat sendiri pun boleh. haaa. bace ni :


Bahan :
1 liter susu (bisa susu murni, maupun yang dijual dalam kemasan)
200 ml yogurt tanpa rasa (plain)

Cara membuat :
Panaskan susu sampai hangat-hangat kuku.
Diamkan agar susu mencapai suhu ruang.
Lalu campurkan biang yogurt ke dalam susu.
Aduk rata, taruh dalam wadah tertutup.
Letakan wadah di tempat yang paling hangat di rumah Anda.
Jika cuaca tidak memungkinkan, bungkus wadah dengan handuk atau selimut tebal.
Biarkan selama 4 jam – 8 jam. (Semakin lama semakin asam)
Lalu taruh yogurt dalam kulkas dan yogurt pun siap disantap.

kredit kat blog ni . kat sini la nini tengok resepi tu. hehe



kalau tengok tengokkan cara buat tu. tak de la susah sangat kan. tapi kalau nak buat tu. hmmm. kena sabau la. lama jugak nak tunggu yogurt tu masam. heeee. baru best kann. kalau terase nak makan yogurt. korang bolehla cuba resepi tu. tapi, kalau nak senang. pegi jaa beli kat mana2 kedai berdekatan rumah korang. lagii senang. heee.


p/s : nini baru lepas makan yogurt anggur ni tau. hehe. ade orang jeles leetewww. sebab dye suke yogurt anggur. :ppp







16 comments:

Uchi kay-f @hmad said...

wah yogurt arr!

nini suke mkn sambal tempe tak? itupun bagus taw...ngee..

*wah adik dini sorg ni dah amik mood super bloger lah..rajen blog ..

Nur Aischa said...

kaka nini sedapnyaaa yoghurt tu, kalau nak tahu aisyah pun suka mkn yoghurt. dah lama tk mkn ni,share lah skit.. hee ;D

eiyzniey said...

@Uchi kay-f @hmad
heheh...xske..kak dni ja ske tempe.ngee....
ni tgh isi mase boring nii..
heheh

eiyzniey said...

@Nur Aischa

hahaha...ske jgk eaa..
ok2..meh nk bg stu..heheh

jaa64 said...

i love yogurt!! tp nak wat sendiri tu cam susah je..hehe

eiyzniey said...

@jaa64


hmmm..x sgt kut jaaa...tp kene sabau jelaaa...eehehhe

Iffah Afeefah said...

Xske sbb msm

kim heeruul said...

euwww..
tak suka mkn yogurt..masam2 basi rasanya.

nurhaniszamshah said...

nak mix berryyy

eiyzniey said...

@Iffah Afeefah
xske masham ea??hehe
best laa

eiyzniey said...

@kim heeruul

hahaaa. mne de cam basi.
best la...ni sorang lgi xske masham.cm iffah,hehe
:)

eiyzniey said...

@nurhaniszamshah

nak jgk??heheh...meh sni..

@juera said...

ske yogurt mix berry tu..yummy!! =)

eiyzniey said...

@@juera

Mmg nini pun ske y tuu..
Haa..the bez kann.

nurhaniszamshah said...

antar post ke perlis please. haha

eiyzniey said...

@nurhaniszamshah
Hahaha...jap lg smpaii naa