Sunday, December 25, 2011

renungan : jom jadi pemaaf

assalamualaikum

sememangnya susah untuk memaafkan seseorang yang pernah buat kita marah, buat kita sakit hati even dia pernah buat something yang kita tak suka. apetah lagi dengan orang yang pernah buat fitnah atau yang benar benar buat jiwa raga kita tak tenang kan. namun. igat laaa sedangkan Nabi memaafkan umatnya. apa lagi kita hamba Allah yang kerdil ini kan. :)


sebab tu la.kalau mengikut sunnah Rasulullah. before tidur tu, kita perlu memaafkan semua kesalahan manusia kepada kita. jangan laa sesekali menanam sikap demdam dalam diri. nauzubillah. mintak dijauhkan sama sekali kan. cubalah memaafkan seseorang itu dan lupakan perkara yang lepas. ambil semua tu sebagai pengajaran buat kita. 


Allah berfirman bermaksud: “Dan orang yang menahan amarahnya dan memaafkan orang lain, Allah menyintai orang yang berbuat kebajikan.” (Surah Ali Imran, ayat 132).





p/s : sikap dendam itu hanya memakan diri sendiri



23 comments:

nurhaniszamshah said...

jangan simpan dendam. ;) sedangkan nabi pun ampun kan umat nya. :)

onie said...

jadi pemaaf itu lebih baik dari memaafkan :)

Kartini said...

susah nak jadi pemaaf yg betul memaafkan dan tak mngungkit tntg hal tu. tp besar gnjaran di sisi allah :) tq for sharing dear

eiyzniey said...

@nurhaniszamshah
Yup..dendam tu buat kita lagi tak tenang jiwa..
:)

eiyzniey said...

@onie
Ahaa..besar ganjaran orang yang jadi pemaaf tu..
:)

eiyzniey said...

@Kartini
Haraf2 kita boleh jd pemaaf yang betol2 memaafkan itu kann
:)

miss inna said...

terkadang tu memang susah sgt la nak maafkan sesorang tu yg memang dah wat salah kat kita...

eiyzniey said...

@miss inna
Yup..tp try kita cuba igt balik kebaikkan y dia buat kat kite..
Mstii banyak kan..sedangkan..kesalahan yang dia baru buat tu sikit jaa.
:)

Cik tikah said...

moga2 diriku mudah menjadi seorang pemaaf :)

DiNaZ said...

hi singgah n pollow sekali.. :)

Tea said...

forgiving yes... but forgetting is not that easy..

DiNaZ said...

salam... singgah n follow kamu :)

Uchi kay-f @hmad said...

keep 2 word...forgive and forget!

eiyzniey said...

@Cik tikah
Insyaallah..
Aminn..
:)

eiyzniey said...

@DiNaZ
Yayaya..
Follow u back..
Hehe

eiyzniey said...

@Tea
Up to u..tp kalau tak nak rase marah tu ade lagi.
Try lupakan perkara tu..
:)

eiyzniey said...

@Uchi kay-f @hmad
Yup..
2 word uchi..
:)

Eera Shera said...

rasanya..memaafkan x susah sgt..yg susah nak lupa mende tu..

eiyzniey said...

@Eera Shera
Hmm..mmg la..
But we can try right?
:)

nurhaniszamshah said...

betul2, dendam buat kita terus n terus tak senang hati.

eiyzniey said...

@nurhaniszamshah
Ahaa bebeh..
:)

safiah sokher said...

Ya.Sifat dendam hanya memakan diri :) Nice post

qlah said...

easy tp forgive but hard to forget :)