Friday, December 30, 2011

renungan : orang yang paling dekat dengan ALLAH s.w.t




assalamualaikum

hari ni dah masuk hari jumaat ya. maknya tinggal esok jaa nini boleh tidur dalam bilik kat umah.  sebab pagi ahad tu, nini ngan abang wan nak bertolak pegi kedah daa. huee. sedih nyaa kan nak tinggal rumah…ok dah nini! tak payah nak sedih sedih.  cepat cepat betul kan niat. pergi sana kan nak belajar. kan kan. insyaallah. :)

haaa. hari ni nini ade nak share pasal orang yang paling dekat dengan Allah s.w.t. sape tak nak sentiasa dekat dengan Pencipta Alam kann. hari tu nini ade baca dalam blog Ustazah Azimah. tentang orang yang paling dekat dengan Allah dan yang paling hampir dengan Allah s.w.t.


solat



Hadis Nabi Muhammad s.a.w. :    '”Ya Tuhan semsta alam, siapakah hambamu yang paling dekat denganMu?

“hamba yang sedang LAPAR dan yang sedang SUJUD”

ni bermakna. orang yang tengah lapar tu orang yang berpuasa. then, orang yang sedang sujud tu means orang yang sedang solat atau yang selalu rajin serta beristiqamah melakukan solat sebagaimana yang diperintahkan olehNya.


p/s : sama sama laaa kita mencari redha Allah.
:)

26 comments:

✿MisS NadRAH♥ said...

jgn sedih2...
blaja elok2 ye dik=)
gud luck

nurhaniszamshah said...

pernah baca jugak! heehe.
a'ah la. esok lusa ja kita dah nak balik ipda. hurm

nurhaniszamshah said...

pernah baca! heehe.
a'ah la, esok lusa ja kita dah nak balik ipda. hurm

chemay said...

kerapkan berpuasa sunat.
then banyak kan beribadah.
insyaallah
:)

eiyzniey said...

@✿MisS NadRAH♥
Thx kak..
:)

eiyzniey said...

@nurhaniszamshah
Bgus laa..
Hmmm..luse dh nk p..huee

eiyzniey said...

@chemay
Insyaallah..
:)

Tea said...

Mari kita solat dan berpuasa....

eiyzniey said...

@Tea
:)

Jay said...

bnyakkan bersolat dan berpuasa..kita boleh berpuasa sunat isnin dan khamis..dan bnyak lagi solat sunat yang lain yg kalau kita buat akan mendapat pahala dan lebih mendekatkan diri pada Allah s.w.t...Tapi yang wajib harus di utamakan:)

eiyzniey said...

@Jay
Yuppp..y wajib harus diutamakan...
Kalo stakat bt y sunat. yang wajib plak entah kemana..
Buat pe kan..
Thx jay.
:)

Jay said...

welcome eiyzniey..Wah Jay macam dah jadi stalker pulak kat blog eiyzniey ni..pengomen tegar..hahaha

eiyzniey said...

@Jay
Terbaikkk laa..haha
Ape la...
Masheh sudi comnt yaa
:)

Jay said...

haha...welcome..Jay seronok dapat share ilmu dgn org.hehe..lagipun setiap individu ada pandangan masing2 kan..:)

eRza farEeha said...

alhamdulillah..:)

eiyzniey said...

@Jay
Nice3..btol tuuuuu...
Sbb tu nini pun ske brblogging..ske tgk cre stiap org..
Heheee..
Mane y baik sme2 kita ambk..
Mne y bruk..sma2 kita bt pngajaran
:)

Jay said...

dari sini kita dapat luaskan lagi pandangan dan pengetahuan kita asal isu2 semasa..tapi kena berhati-hati juga..jgn sampai terpengaruh dengan nasir yg tak elok..:)

umie naziera said...

suka entry nie...blajar elok2 yerr

NUR AYNIE said...

jom stdy..hihi...

tiraa shamsuddin said...

amin :) insyallah

eiyzniey said...

@Jay
Yup3..
Btol3!
:))

eiyzniey said...

@umie naziera
Ambik y baik
:)

eiyzniey said...

@NUR AYNIE
Jom stdy.
Heee.
:))

eiyzniey said...

@tiraa shamsuddin
Aminnn
:)

MrSepet said...

thanks for the sharing;D

eiyzniey said...

@MrSepet
Thax 4 the commnt..
:D
:D
:D